Szczepionki produkcja

Produkcja

Warto wiedzieć, że wirus, w zależności od przyjętej definicji - może być żywy lub martwy.

Wirus nie potrafi się sam rozmnażać. Potrzebuje żywego organizmu - żywych komórek.
Dzięki czemu żywe komórki mogą rozmnożyć wirusa (skopiować jego fragmenty DNA).
Dlatego do namnożenia wirusów używa się np. jajek (np. dla szczepionek na grypę)

 

 

Tak wyglądała produkcja szczepionek na grypę kilkadziesiąt lat temu.
TODO: źródło: TED

 

Tak wygląda produkcja szczepionek na grypę dzisiaj.
TODO: źródło: TED, który film?

Reklama

Nie wierzysz? sprawdź ulotkę szczepionki, tam znajdziesz

Źródło: Ulotka Vaxigrip (tylko jako przykład)

 

Produkcja wirusów w jajkach to długotrwały proces. Szczepionkę trzeba przygotować wiele miesięcy przed sezonem (trzeba zgadnąć jaki wirus nas zaatakuje).

Na marginesie dodam, że istnieją pomysły by dołączyć fragment wirusa do bakterii np. E.coli. Dzięki czemu można by wielokrotnie przyśpieszyć produkcję.

 

 

Bakterie z kolei potrzebują pożywki - coś muszą jeść.

Filtracja

Warto wiedzieć, że wirusy są bardzo małe. Zatem niemożna ich zaobserwować pod standardowym mikroskopem - potrzebny jest mikroskop elektronowy.
By można było zaobserwować coś pod mikroskopem elektronowym - nie może się to ruszać, w praktyce musi być martwe.

Pod mikroskopem widzimy bardzo mały fragment próbki.
W przypadku bakterii - można użyć zwykłego mikroskopu, jednak skąd wiadomo, czy bakteria w sobie nie zawiera np. wirusów.

Obserwacja 'na oko' - nie wiele daje. By określić z czym mamy do czynienia, zostaje sekwencjonowanie DNA. 
 

Znajdź igłę w stogu siana.

 

W jaki sposób producent odławia np. wirusy?

Domyślam się, że proces przypomina robienie ogórków kiszonych.
Gdy ogórki wyglądają ok, to zakładasz, że w ogórkach znajdują się dobre, probiotyczne bakterie.

Jeśli do jajek został dodany wirus, to zakładasz, że znajduje się tam tylko ten wirus.

Może się jednak okazać, że jajka czy hodowla komórek była już zakażona. Dodając możemy dodać też 'coś więcej'. 

Reklama

Gdy robisz kiszone ogórki i nie widzisz pleśni, to "zakładasz", że wszystko jest OK.
Faktycznie nie wiesz co poza ogórkami znajduje się w słoiku. 
Jakie znajdują się tam mikroorganizmy (bakterie, grzyby, archeony, pierwotniaki, ..), wirusy.

Jakie istnieją technologie filtracyjne?

Tak by w szczepionce znalazł się tylko i wyłącznie żądany wirus i nic innego.


Z jakich metod filtracyjnych się korzysta?

Podobał Ci się ten artykuł?

Jeśli tak, to zarejestruj się aby otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach poszerzających perspektywę. A mając szerszą perspektywę, możesz podjmować lepsze decyzje! (a to Twój czas, pieniądze, zdrowie, ..)

Hej, używam reCAPTCHA v3, by ograniczyć BOTy. PS: pamiętasz politykę prywatności?

Dobre? - polub i poleć innym
Polub StartHerePL: Zdrowie
Polub StartHerePL: Biznes
Polub StartHerePL: InfoTechnologia

Newsletter?

Hej, używam reCAPTCHA v3, by ograniczyć BOTy. PS: pamiętasz politykę prywatności?
Najpierw jakoś potem jakość. Prawie wszystkie artykuły cały czas aktualizuję :) Możesz spotkać: literówki, niedokończone zdania itp. Wszelkie uwagi są mile widziane! michal @ starthere.pl