Kurkuma

Uwaga: Jest to szkic artykułu, napisałem na szybko jako odpowiedź na pytanie dotyczące suplementacji. Temat jest bardzo obszerny.

Jeśli tylko jedną rzecz dodatkowo miałbyś/miałabyś wprowadzić do swojego menu,
to powinna to być kurkuma!

Czym jest Kurkuma?

Jedna z najzdrowszych przypraw na świecie!

W kurkumie (ang "Tumeric") znajduje się wiele magicznych substancji.
Jednak głównym wyselekcjonowanym czynnikiem aktywnym jest kurkumina (ang "Curcumin" - "diferuloylmethane").

Dokładniej kurkumina, to żółty barwnik który nadaje koloru tej przyprawie.

 

Kurkuma zawiera czynnik aktywny - kurkuminę!

 

 

Medycyna

Kurkuma używana jest w medycynie Ajurwedyjskiej (medycyna hinduska, która ma więcej niż 5000 lat).

Od dawna są znane jej magiczne, lecznicze właściwości.
 

Jej genialne właściwości doceniła nawet medycyna akademicka.
Dlatego można znaleźć bardzo dużo publikacji o jej działaniu przeciwzapalny, czy nawet wiąże się ją z właściwościami przeciwnowotworowymi np. dla nowotworu jelita grubego, żołądka, piersi i raka skóry.
Trudno nawet wymienić wszystkie jej właściwości prozdrowotne.

W tym przypadku obie medycyny są w pełni zgodne: kurkumina - działa!

Osobiście zawsze stosuję większe jej ilości przy infekcjach.

 

Publikacje Naukowe

 


Powoli wkracza również do medycyny akademickiej.

Została bardzo dobrze przebadana i wciąż odkrywane są nowe niesamowite jej właściwości.

 

W internecie znajduje się biblioteka publikacji naukowych NCBI PubMed, która zawiera miliony biomedycznej literatury (z MEDLINE),  czasopism naukowych o życiu, książek online.
Jest to podstawowe źródło wiedzy medycznej. Niektóre publikacje wymagają płatnej subskrypcji, niektóre dostępne są za darmo ("Open access")

 

W PubMedzie,po wpisaniu curcumin (kurkumina - czynnik aktywny kurkumy) system znalazł 10684 prac!

 

 

 


 

 

 

 

Właściwości

Jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy!

Przeczytaj więcej o przeciwutleniaczach i wolnych rodnikach.

Czym są wolne rodniki?

W obrazowy sposób zrozumiesz czym są wolne rodniki a czym przeciwutleniacze. Dowiesz się jaką pełnią rolę w organizmie (i nie tylko). Czy wolne rodniki są złe a przeciwutleniacze dobre? Dowiesz się, że antyoksydanty się różnią (np. że jedne rozpuszczają się w tłuszczach a inne w wodzie). Woda z tłuszczem się nie miesza, zatem mogą działać w innych miejscach (np. w błonie komórkowej vs cytoplazmie - wnętrze komórki). Będziesz mógł/mogła przeprowadzić mały eksperyment w domowym zaciszu.

Zdrowie Antyoksydanty Jak to działa Glutation Witamina E Witamina C Flawonoidy Ważne Wolne rodniki Stres oksydacyjny Beta karoten Podstawa Przeciwutleniacze Redox Bioflawonoidy ORP

 

  • na Infekcje (antybakteryjne,  przeciwwirusowe,  przeciwgrzybicze)  (fantastyczne np. przy przeziębieniu)
  • Przeciwzapalne 
  • Silny przeciwutleniacz
  • przy profilaktyce i leczeniu nowotworów
  • przeciwzakrzepowe,
     
  • wspomaga produkcję białek
  • poprawia metabolizm 
  • oczyszcza krew
  • wspomaga produkcję żółci (na trawienie)
  • niweluje wchłanianie toksyn
  • usuwanie śluzu,
  • pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu.
    Wspomaga naprawę mózgu po chorobie lub urazie.
    Może pomóc (naukowe poszlaki) przy udarach mózgu, chorobie Alzheimera 
  • pomaga przy chorobach sercowo-naczyniowych

 

Właściwości przeciwzapalne

Tak zwane zapalenia w organizmie są efektem np. infekcji, choć równie dobrze można było uderzyć się w palec.
Zapalenia - to inaczej woja. W czasie tej wojny zawsze są zniszczenia. Atakują nas obcy, a komórki naszego ciała strzelają do wroga (wolnymi rodnikami), by go unicestwić i zjeść (fagocytacja).
Wyniku czego cierpią również i inne nasze komórki.
 

Szybkie załatwienie spraw jest ok, ale gdy wojna się przeciąga (chroniczne zapalenie) - to bardzo wyniszcza nasz organizm.
A chroniczne zapalenia i stres oksydacyjny zużywają nasze zasoby i często prowadzą do powstania nieprawidłowych komórek?
W efekcie może skończyć się na nowotworze.

Chroniczne zapalenia mogą prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych - w konsekwencji do udaru/zawału serca.

Według statystyk są to najczęstszą przyczyną zgonów są choroby układu krążenia (46% wszystkich zgonów, GUS 2009), choroby nowotworowe (24%), przez urazy i zatrucia umiera 6%.

Właściwości przeciwutlaniające.

Jeśli nie wiesz o co chodzi, to koniecznie przeczytaj

Czym są wolne rodniki?

W obrazowy sposób zrozumiesz czym są wolne rodniki a czym przeciwutleniacze. Dowiesz się jaką pełnią rolę w organizmie (i nie tylko). Czy wolne rodniki są złe a przeciwutleniacze dobre? Dowiesz się, że antyoksydanty się różnią (np. że jedne rozpuszczają się w tłuszczach a inne w wodzie). Woda z tłuszczem się nie miesza, zatem mogą działać w innych miejscach (np. w błonie komórkowej vs cytoplazmie - wnętrze komórki). Będziesz mógł/mogła przeprowadzić mały eksperyment w domowym zaciszu.

Zdrowie Antyoksydanty Jak to działa Glutation Witamina E Witamina C Flawonoidy Ważne Wolne rodniki Stres oksydacyjny Beta karoten Podstawa Przeciwutleniacze Redox Bioflawonoidy ORP

Przy infekcjach

Przy infekcjach zawsze zaczynam od kurkumy, ze względu na jej właściwości antybakteryjne,  przeciwwirusowe,  przeciwgrzybicze, przeciwzapalne.

Przy chorobach nowotworowych

Pomocna przy profilaktyce i leczeniu nowotworów np. 
raka skóry, płuca, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, pęcherza moczowego, prostaty, gruczoły piersiowego, szyjki macicy i chłoniaków.

Medycyna konwencjonalna przegrywa z rakiem, 2-3% skuteczności w przypadku chemioterapii (dotyczy: 5 letniej przeżywalności), to według mnie to mało.

Przede wszystkim: Nowotwory, to objaw wieloczynnikowej choroby! 


 

Przy chorobach sercowo-naczyniowych

Pierwsze doniesienia w medycynie akademickiej na temat jej zbawiennych właściwościach w kontekście chorób sercowo-naczyniowych pojawiły się już w 1985 r (Srivastava et al., 1985).

TODO: ..

przeciwzakrzepowe

 

Zdrowie

Genialne wprowadzenie do tematyki zdrowia. Zrozumiesz dlaczego warto zadbać o zdrowie. Dlaczego leczenie objawowe nie jest rozwiązaniem (medycyna akademicka skupia się na symptomach). Dowiesz się, że badania naukowe mogą być wyznacznikiem "jak żyć" (ale mogą też być szkodliwe) - jakość i wiarygodność badań. Nawet naukowcy mylą korelację z przyczyną - zrozumiesz na czym polega różnica. Medycyna czy biznes? (grupy interesów). Spojrzysz na zdrowie znacznie szerzej. Dowiesz się, że różne narzędzia służą różnym celom (kiedy i jaka medycyna się sprawdza). Kiedy warto skorzystać z medycyny akademickiej, a kiedy szukać wśród medycyn alternatywnych.

Zdrowie Podstawy

 

Skutki uboczne?

Brak?

Było wiele badań

TODO: dodać badania

 

Interakcje z lekami

 

Uwaga, mimo wielu genialnych właściwości kurkumy, nie należy jej łączyć z niektórymi lekami!
Zawsze najlepiej zapytać się lekarza :)

Interakcja z lekami przeciwzakrzepowymi

Kurkuma posiada właściwości przeciwzakrzepowe.
Zatem jeśli lekarz zalecił Ci leki przeciwzakrzepowe np. aspiryna, warfaryna (Coumadin lub klopidogrel (Plavix)), ... to dodatkowo konsumpcja kurkumy, jeszcze zwiększy ich efekt. Co prowadzi do zwiększonego ryzyka krwawienia (np. krwotok wewnętrzny).
 

Tak więc jego właściwości przeciwzakrzepowe, które zmniejszają skrzepy krwi, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli są połączone z lekami rozrzedzającymi krew, takimi jak , a mianowicie ich kombinacja rzeczywiście zwiększa działanie leków zmniejszających objętość krwi a tym samym zwiększa ryzyko krwawienia.

 

Interakcja z lekami przeciwcukrzycowymi

Leki przeciwcukrzycowe zmniejszają poziom cukru we krwi.
Kurkuma może wzmocnić ich działanie, zwiększając przy tym ryzyko niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemii).
Przez co mogą pojawić się efekty uboczne, od niewyraźnego widzenia, majaczenie, zaburzeń poznawczych po lęki, ....

Interakcje z lekami obniżającymi kwasowość żołądka

Jeśli przyjmujesz leki np. leki z grupy blokerów receptora H2, czy grupa inhibitorów pompy protonowej, to ich zadaniem jest redukcja produkcji kwasu żołądkowego (solnego).
Kurkuma, zaś zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. 
Zatem kurkuma może obniżyć ich skuteczność!

Przykładowe leki: Omeprazol, Famotydyna (Pepcid), Cymidydyna (Tagamet) i Ranitydyna (Zantac)..

Czy coś jeszcze?

Nie wiem, zawsze najlepiej spytać się specjalisty!

Alergie?

Alergię można mieć na dosłownie wszystko - również na kurkumę (małe prawdopodobne, ale możliwe)!
 

Kobiety w ciąży?

Osobiście nie spotkałem się z żadną informacją na ten temat.

Kobiety w ciąży zazwyczaj wyklucza się z prób klinicznych. Dlatego tak mało wiemy na ten temat.

Osobiście nie wiem, w czym mogła by przeszkadzać.

W Indiach, kurkuma, curry to podstawowa przyprawa dodawana niemal do każdego dania.

W Indiach spożywa się bardzo duże ilości kurkumy (dania i jako środek leczniczy).

 


Zawsze najlepiej zapytać się swojego lekarza (warto skorzystać z doświadczenia).

 

Ile kurkuminy w kurkumie?

 

W proszku z kurkumy znajduje się średnio 3.14% kurkuminy (względem wagi).

Nutr Cancer. 2006;55(2):126-31.

 

Zatem 5g (łyżeczka?) zawiera średnio 157 mg (5g * 3.14% = 0.157 g).

Zatem 15g (łyżka?) zawiera średnio 471 mg (5g * 3.14% = 0.471 g).

 

Gdzie i Jak - suplementy?

 

Osobiście uważam, że nie ma sensu kupować suplementów.
Zazwyczaj organizm preferuje pełne pożywienie, niż izolowane substancje.
Zawsze można zjeść więcej kurkumy by uzyskać odpowiednią ilość kurkuminy.

Jeśli masz za dużo pieniędzy, to z chęcią przyjmę dowolną kwotę (darowiznę).

 

Uwaga: suplement z definicji nie jest lekiem.
Nie musi mieć nawet żadnych specjalnych właściwości.
Własny suplement może zarejestrować każdy (i wcale nie jest to drogie).
Dlatego uważam, że nie ma sensu przepłacać, za to, że ktoś wziął dobrze zbadana przyprawę i zamknął je w tabletce!

Co zawiera tabletka - wypełniacze, osłonka, ..?
 

Lepiej zrobić własny suplement, lub coś ugotować z tą przyprawą.

 

Wiele azjatyckich dań, zawiera w sobie przyprawę: Curry, która jest mieszanką innych przypraw m.in kurkumy.


 

Kurkuma jest tanią przyprawą.
W sklepie być może znajdziesz torebki po 20g (to mało).
Najlepiej kupić od razu więcej.

Kiedyś kupiłem kurkumę na Agnex.pl i tak kupuję do dziś.
Tam znajdziesz paczkę 200g (200g to 10 razy więcej niż 20g) w cenie ~5 zł.
Za 20 zł kupisz kilogram!
 

Curry, to popularna przyprawa, która zawiera kurkumę.
Kupuje się ja na kilogramy!

 

Oczywiście, wszystko można podrobić - nawet sól się podrabia.


Zawsze najlepiej kupić podstawowe składniki.

Gdy kupujesz mięso mielone, nie wiesz co tam wrzucili (jakiej jakości, dodatki).
Gdy mielisz je samemu, lub mielą przy tobie - to widzisz.

 

Wybierając mniej przetworzony produkt, pojedynczy składnik (zamiast mieszanki), masz większe szanse, że będzie to produkt wysokiej jakości.

 

 

 

Różna jakość. Tak jak sól himalajska, też podobno może być 'oszukana'.

 

Myślę, że żaden suplement nie będzie tak tani!

Kurkumę za to możesz albo dodawać do dań, albo spożywać jako suplement (np. na łyżce).

Jak podawać?

 

Przykra prawda

 

Kurkuma wykazuje niską biodostępność ze względu na szybki metabolizm w wątrobie i jelitach. Zostaje jeszcze kwestia wchłanialności etc.

Na szczęście istnieje sposób by zwiększyć jej biodostępność o 2000%!!!

Dzięki czemu kurkuma z kuchennej przyprawy stanie się niesamowitym środkiem uzdrawiającym.

 

Tłuszcz


 

Olej (tłuszcz) z wodą się nie miesza 
zdjęcie z wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water_and_oil.jpg

 

Tłuszcze nie mieszają się z wodą.
Być może słyszałeś, że np. niektóre witaminy rozpuszczalne są tylko w tłuszczach (a nie wodzie) - np A,D, E, K, a inne w wodzie.

 

Tak się składa, że kurkumina zawarta w kurkumie, rozpuszcza się w tłuszczach.
Zatem, przy spożyciu powinien być obecny tłuszcz!

 

Nigdy: Nie połykaj jej 'na sucho'!

Efekt może przypominać "cynamon challenge" (głupią internetową zabawę).
Problem polega na tym, że cynamon, jak i kurkuma, jest suchym proszkiem.
Gdy łykniesz łyżkę to w twojej buzi nadal będzie proszkiem (tak szybko nie zmięknie), ani nie przełkniesz całości.
W efekcie proszek dostanie się do płuc!!!!

GloZell Green, w czasie "wyzwania cynamonowego" - "połknij łyżkę cynamonu".
Efekt: zakrztuszenie. Cynamon dostał się do płuc, tygodnie bólu klatki piersiowej.

 


Dla chetnych pełny film.

 

Czarny pieprz

Połączenie kurkumy z pieprzem (pieprz zawiera piperynę) zwiększa biodostępność kurkuminy (czynnik aktywny kurkumy) o 2000%!!!

"Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. (PubMed)"

 

Pamietaj: Czarny kurkuma + pieprz + olej!

Osobiście dodaję więcej różnych przypraw, w zależności od tego do czego dalej używam takiej mieszanki.
Często dodaję dodatkowo cynamon, pieprz cayenne, chili, imbir, itd

Inne

Kurkuma działa również efektywniej w obecności:

  • Czerwona papryczka chili
  • Kumin
  • Kolendra

 

Podsumowanie

 

Spożywaj kurkumę z pieprzem i tłuszczem.

 


Jak spożywać?

 

Własny suplement

Proszek / Pasta z kurkumy

 

Rady praktyczne?

//TODO: opisać jak przygotowywuję i dlaczego

// TODO: dodać zdjęcia

Olej kokosowy...

 

By nie robić każdorazowo mieszanki, można przygotować:

  • suchą mieszankę wcześniej i zmieszać ja z olejem przed podaniem.
  • zmieszać wcześniej z olejem (preferuję olej kokosowy).
    Mieszanka z oljej kokosowym w temperaturze pokojowej w Polsce jest w stanie stałym.
    Zatem wygodnie można wziąć łyżkę 

 

//TODO: dodać zdjęcia

Złote mleko

 

 

 

Niektórzy uważają że uwalnia więcej właściwości leczniczych gdy była gotowana.

 

 

 

 

Jak spożywam kurkumę?

 

W chwilach infekcji zazwyczaj spożywam kurkumę na dwa sposoby:

Mój sposób I

Olej kokosowy (nierafinowany) + kurkuma + pieprz + inne składniki w zależności co będę miał pod ręką np. cynamon.
Podgrzewam olej, tylko tyle by się roztopił (w temperaturze 20-28oC jest w stanie ciekłym) - wtedy łatwiej zmieszać składniki. 
Gdy ostygnie olej kokosowy znów robi się twardy (stały). 
Gdy potrzeba - wygodnie można wziąć łyżeczkę specyfiku bez zabawy każdorazowo w mieszanie.

Jest to bardzo wygodny sposób.

Wcześniej przygotowywałem mieszankę suchą i gdy czułem że potrzebuję kurkumy, mieszałem porcję z olejem - najczęściej na łyżce. - Jest to zdecydowanie mniej wygodne, trzeba dobrze wymieszać. Połykanie na sucho i popijanie olejem - nie działa - patrz efekt cynamonu :)

Mój sposób II

Przygotowuję pastę z kurkumy - to po prostu kurkuma gotowana z wodą przez kilka minut.
Pastę przechowuje w lodówce.

Gdy mam ochotę, blenduję wiórki kokosowe z wodą - uzyskując 'mleczko' - dodaję dobry miód, ole kokosowy, wspomnianą wcześniej przygotowaną pastę - trochę podgrzewam (ale nie za bardzo (poniżej 40oC, by nie stracić zdrowotnych właściwości miodu).

Oczywiście czasem do blendera wrzucę coś jeszcze.. np. goździki.

W połączeniu z miodem, kurkuma traci gorzki smak (który w niektórych partiach może być wyjątkowo silny)!

 

Smak?

Lekko gorzki

 

 

 

Roślina

 

Kurkuma (ostryż)– ciepłolubna bylina z rodziny imbirowatych, tak samo jak galangal.

 

Galangal, galanga – przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Galangal

 

Kilka zdjęć z bazaru w Tajlandii

 

Kurkuma

Galangal

Imbir

 

Uwaga: Prawie wszystkie artykuły cały czas aktualizuję :) Możesz spotkać: literówki, niedokończone zdania itp. Najpierw jakoś potem jakość. Wszelkie uwagi są mile widziane!
Pomóż innym - Podziel się - Udostępnij, to takie proste.

Ciekawe?
Bądź na bierząco!
Polub StartHerePL: Zdrowie
Dodatkowo zobacz inne kategorie
Polub StartHerePL: Biznes
Polub StartHerePL: InfoTechnologia

Nie masz konta na FB?
Pomóż - Wsparcie - Darowizna?

Przygotowanie artykułów zajmuje dużo czasu, do tego dochodzą koszty m.in. serwera.
Dlatego wszelkie darowizny są mile widziane - każda złotówka się liczy!

PayPal (możliwość płatności kartą):
Konto

mBank: 81 1140 2004 0000 3902 7604 5817

Krypto

LTC: LZqTnSMxjEtJpT5VttKg8339gWJvig9rVE

ETH: 0x725F98e3eB04fbaC171410160F22a6cB95e26151 (duże prowizje)

BTC: 1E5Nk23zb7kohtX1tPNLiVyiRAjZxbuXr7 (bardzo duże prowizje)

Inne formy pomocy:

Kupując książki za pomocą porównywarki cen ksiązek (otrzymam 3-4% od ceny książki czyli ~1 zł).

Polub / Udostępnij