Nie jedz nasion,orzechów zanim...

Uwaga: artykuł w trakcie edycji!

 

 

Nie jedz nasion zanim ich nie namoczysz.

Dlaczego?

 

 

Nasiona mogą być przechowywane latami.
Gdy "poczują" sprzyjające warunki - zaczynają kiełkować.

 

Można powiedzieć, że nasiona są zapakowane i zabezpieczone przed przedwczesnym kiełkowaniem.

W tym celu posiadają różne substancje które m.in blokują funkcjonowanie enzmów (są tzn inhibitorami).

Zawartość inhibitorów, utrudnia trwawienie i przyswajanie dlatego możemy powiedzieć że zawierają substancje antyodżywcze!

W ziarnach, orzechach, bulwach, nasionach czy fasolach znajduje się wiele subtancji antyodżywczych:

  • fityniany,
  • szczawiany,
  • garbniki (chronią liście, owoce przed bakteriami, grzybami, czasem większymi organizmami dzięki zdolności do zmiany struktury białek - dlatego używa się w garbnictwie (przetwarzanie skóry), łączą się z białkami uniemożliwiając ich trawienie)
    więcej w czerwonej fasoli niż w białej.
    Główne źródło: kawa, herbata, piwo oraz wino
    Nadaje: gorzkawo-cierpki
    """
    Z fizjologicznego punktu widzenia taniny wpływają bowiem na białka obecne w ślinie i wywołują uczucie „ściągnięcia” czy „wysuszenia”
    """ źródło: ekologia.pl
    Garbniki to związki będące pochodnymi fenoli (polifenole).
  • inhibitory trypsyny (blokuje enzym trawienny trzustki),
  • inhibitory alfa-amylazy (blokuje enzym odpowiedzialny za rozkład skrobii i innych polisacharydów; trzustka, ślina),
  • ...
  • inhibitory proteazy,
  • gluten,
  • alkylresorcinole
  • inhibitory enzymów lektyny (hemaglutynin)

 

Tu jednak skupimy się na kwasie fitowym (fitynowym).

 

 

fityna ma charakter substancji zapasowej, magazynującej fosfor
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fosfor
  

 

Kwas fitowy (fitynowy)


  Kwas fitowy – organiczny związek chemiczny, heksafosforan inozytolu. Występuje naturalnie w większości nasion, np. ziarnach i otrębach zbóż, kukurydzy oraz w roślinach strączkowych np. fasoli. Ma właściwości chelatujące (kompleksuje kationy, np. żelaza). Jest antyoksydantem. Efekty zdrowotne jego spożywania są oceniane sprzecznie. Wskazuje się, że przy jego konsumpcji w dużych ilościach efekty szkodliwe są większe niż korzyści.

Tworzy trwałe i nierozpuszczalne w przewodzie pokarmowym kompleksy z jonami Fe2+, Zn2+, Mg2+, Ca2+, Cu2+ i in., obniżając ich przyswajanie.
Może to prowadzić do braków żelaza i cynku u osób, których dieta opiera się głównie na zbożach i roślinach strączkowych, jak w krajach rozwijających się i wegetarian. Podejrzewa się go także o powodowanie krzywicy.

 https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy

Powtórka z chemi:

  • Fe - żelazo,
  • Zn - cynk
  • Mg - magnez
  • Ca - wapń
  • Cu - medź

Czyli blokuje ich wchłanianie.

 

Oczywiscie można znaleźć też dobre aspekty:

Istnieją jednak badania, wskazujące, że spożywanie dużych ilości pokarmów bogatych w kwas fitowy chroni przed osteoporozą i może być korzystne w leczeniu cukrzycy.

 https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy

Tak samo niektóre wczesniej wymienione substancje mogą w niektórych sytuacjach pomóc.

 

Można powiedzieć, że kwas fitynowy - to swego rodzaju opakowanie (przechowuje składniki odżywcze potrzebne do wzrostu rośliny),
dzięki czemu nasionko pozostaje świeże przez lata!

 

Różne substancje zawarte w nasionach zapobiega przedwczesemu kiełkowaniu i przechowują składniki odżywcze dla rośliny.
Ich konsumpcja zaś zmniejsza absorbcję składników odżywczych, a to prowadzi do deficytów i w konsekwencji chorób.
 

Gdy nasiono 'poczuje wodę', wie, że to pora na kiełkowanie!

Przed kiełkowaniem powstrzymują je inhibitory. Zatem muszą przestać działać.
Gdy nasiono znajduje się w wodzie, to jej 'opakowanie' się rozpuszcza (jest ropuszczalne w wodzie).

 

Moczenie i kiełkowanie aktywuje nasiona i dezaktwuje inhibitory.

 

Mocz nasiona, ziarna, oczechy, fasole przed użyciem.
Poprawia to przyswajalność / strawność a w konsekwencji lepsze samopoczucie :)

 

W teorii, gdy nasiono zostanie aktywowane przez kontakt z wodą, to uaktywnia to enzymy, które syntetyzują witaminy etc.
Dlatego mówi się, że kiełki są pełne witamin, błonnik, wartościowego białka, kwasów Omega-3.

 

Przygotowanie

Płukanie

Pamiętaj (nie pomijaj)
Przepłucz wodą, wypłucz mieszaj, płucz aż woda będzie czysta.

Płukanie pozwala usunąć zanieczyszczenia, zarodniki grzybów, bakterii i inne.
 

 

Moczenie


To co pływa a nie tonie - może być popsute.

 

Na sucho?

Chcesz na sucho?
Namoczone nasiona możesz wyszuszyć w temperaturze 40oC.

 

Gotowanie?

Odlej wodę z namaczania!

 

 

kiełki fasoli, ciecierzycy, soczewicy najlepiej poddac obróbce termicznej - będą bardziej strawne.

 

Jakie pokarmy zawieraja najwięcej kwasu fitowego?

z pomocą przyjdzie nam angielska wikipedia.

Food % minimum na sucho % maksimum na sucho
Nasiona dyni 4.3 4.3
Siemię lniane 2.15 2.78
Mąka z nasion sezamu 5.36 5.36
Nasiona Chia 0.96 1.16
Migdały 1.35 3.22
Orzechy brazylijskie 1.97 6.34
Kokos 0.36 0.36
Orzech laskowy 0.65 0.65
Orzeszki ziemne 0.95 1.76
Orzech 0.98 0.98
Kukurydza (kukurydza) 0.75 2.22
Owies 0.42 1.16
Owsianka 0.89 2.40
Brązowy ryż 0.84 0.99
Ryż polerowany 0.14 0.60
Pszenica 0.39 1.35
Mąka pszenna 0.25 1.37
Zarodki pszenicy 0.08 1.14
Pieczywo pełnoziarniste 0.43 1.05
Fasola, pinto 2.38 2.38
Gryka 1.00 1.00
Ciecierzyca 0.56 0.56
Soczewica 0.44 0.50
Soja 1.00 2.22
Tofu 1.46 2.90
Napój sojowy 1.24 1.24
Koncentrat białka sojowego 1.24 2.17
Nowe ziemniaki 0.18 0.34
Szpinak 0.22 NR
Owoce awokado 0.51 0.51

 

żródło: Phytic acid wikipedia en

Naturalne - nie oznacza "gotowe do spożycia"!

 

 

 

 

Ile czasu moczyć?

To zależy od rośliny.

 

Nasiona

 

  • Nasiona lnu (siemię lniane)
     
  • moczenie: 8 godzin
     
  • Nasiona konopi
    moczenie: nie moczyć

Nasiona na kiełki opisałem osobno

 

Mozgę kanaryjską opisałem osobno:

Mozga kanaryjska

Zdrowie Danuta Myłek Jedzenie

Orzechy
 

  • Migdały
    moczenie: 8-12 godzin
    kiełkowanie: 12 godzin
     
  • Orzechy brazylijskie:
    moczenie: nie moczyć
     
  • Orzechy nerkowca
    moczenie: 2 - 2:30 godzin
     
  • Orzechy makadamia
    moczenie: nie moczyć
     
  • Orzechy pekan:
    moczenie: 4-6 godzin
     
  • Orzechy piniowe
    moczenie: nie moczyć
     
  • Pistacje
    moczenie: nie moczyć
     
  • Orzechy włoskie:
    moczenie: 4 godziny

 

Orzechy (wszystkie pozostałe) 6 godzin

 

 

Orzechy i nasiona mogą być dobrym źródłem witaminy E (przeciwutleniacz).

Skoro mamy tłuszcz to może się popsuć (zjełczeć).

 

Przechowuj w ciemnych opakowaniach w ciemnym miejscu, ponieważ pod wpływem światła - tłuszcz się psuje (zostawileś kiedyś masło bez przykrycia?).
Najbezpieczniejsze są zawsze szklane opakowania, plastikowe mogą reagować.
 

 

 

 

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Jeśli tak, to zarejestruj się aby otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach poszerzających perspektywę. A mając szerszą perspektywę, możesz podjmować lepsze decyzje! (a to Twój czas, pieniądze, zdrowie, ..)

Hej, używam reCAPTCHA v3, by ograniczyć BOTy. PS: pamiętasz politykę prywatności?

Dobre? - polub i poleć innym
Polub StartHerePL: Zdrowie
Polub StartHerePL: Biznes
Polub StartHerePL: InfoTechnologia

Newsletter?

Hej, używam reCAPTCHA v3, by ograniczyć BOTy. PS: pamiętasz politykę prywatności?
Najpierw jakoś potem jakość. Prawie wszystkie artykuły cały czas aktualizuję :) Możesz spotkać: literówki, niedokończone zdania itp. Wszelkie uwagi są mile widziane! michal @ starthere.pl